Kimyasal Yanıklar Nasıl Olur?
5
(1)

Kimyasal yanıklar; deri ya da gözler ile asitlerin veya alkalilerin teması halinde ortaya çıkar. Bu maddeler vücutla teması sırasında reaksiyona yol açar. Kimyasal maddelerin yutulması veya içilmesi halinde iç organlarda yanıklar oluşur.

Yutalarak alınan kimyasal maddeler için ağızda oluşan kesiklere ya da yanıklara bakılır. Bunun sonucunda hasta hemen doktora başvurmalıdır. Kişi kendi yöntemleriyle herhangi bir girişimde bulunmamalıdır.

Kostik yanıklar, kimyasal yanıklara verilen diğer addır. Okulda,işte,evde ya da kimyasal ürünlerin bulunduğu işyerlerinde kişiler bu yanıklara maruz kalabilir.

Birçok ürün bu duruma neden olur. En sık görülenlerini listeleyecek olursak;temizlik malzemeleri, havuz klorlama malzemeleri,diş beyazlatma malzemeleri,protez temizleyiciler,amonyak,çamaşır suları vb olarak sıralanabilir.

Belirtiler oluşan yanığa göre değişiklik gösterir. Ortaya çıkan belirtilerin bazıları; baş ağrısı,düşük kan basıncı,kalp krizi,düzensiz kalp atışı,öksürük,nefes darlığı,nöbetler,halsizlik,kas seğirmeleridir. İlk yardım bu hasarlar için önemlidir.

Kimyasala mağruz kalan bölge 10-20 dakika arasında akan suyun altında tutulmalıdır. Bölge suyla temizlendikten sonra temiz ve kuru bir sargıya sarılarak hastaneye gidilmelidir. Gözlerde oluşan yanıklar içinde aynı şekilde bölge 20 dakika temiz saf suyla yıkanmalıdır.

İlginizi çekebilir:

Elektrik Yanıkları ve Çarpmaları

Yanık Şoku Nedir?

5 / 5. 1

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir