Soğuk Yaralanması Nedir?
5
(1)

Yapı itibariyle insan vücudu sıcaklığını tüm dış etmenlere karşı 36.5-37 arası tutar. Giyilen kıyafeyler ve diğer mekanızmalar bu sıcaklığın tutulmasına yardımcı olur. Bulunulan ortamın vücut sıcaklığını düşürmesi genel hipotermi dediğimiz sonucu ortaya çıkarır.

Soğuk yaralanmalarından bebekler, hamileler, yaşlılar ve çocuklar daha çok etkilenir. Yapılan klinik deneylerinde farklı durumlar ortaya çıkar. Bunu iki şekilde incelemek mümkündür.

Soğuk çalması ve siper ayağı nemli soğuktan ortaya çıkan durumlardır.

Soğuk ısırığı kuru soğuğa maruz kalan kişilerde görülür.

Soğuk yaralanmalarına oluşan hasara göre birçok tedavi şekli uygulanır. Geniş spekturmlu antibiyotikler,dolaşım düzenleyen ilaçlar,sıvı-elektrolit dengenin sağlanması ve tetanoz bağışıklaması bu yaralanmaların tedavilerinde kullanılan başlıca yöntemlerdir.

Gerekli görülen durumlarda cerrahi işlemler uygulanır. Acil müdahale gerektiren yaralanmalardır. Kişinin vücut ısısı korunmaya çalışılarak daha fazla ısı kaybetmesi önlenmeldir.

Bazı durumlarda şok tedavisi uygulanmalıdır. Kişiye devamlı dışardan ısı verilmeli ve yaşamsal belirtisi takip altında tutulmalıdır. Bu yaralanmalar için önemli olan soğuktan korunmaktır.

Kaynakça:

https://www.medicinenet.com/cold_injury/definition.htm

5 / 5. 1

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir