Yanık Sonrası İyileşmiş Yaraların Takibi 1
0
(0)

Yanık sonrası iyileşmiş yaraların takibi; tüm fonksiyonların mevcut durumuna dönmesinin ardından rehabilitasyon işlemleri başlatılabilir. Oluşan bu yanık yaralarının devreleride diğer yaralarla benzerlik gösterir.

Yarada hem görüntü düzeltilirken hemde fonksiyon özellikler düzeltilmelidir. 3 safhada gerçekleşen yaraların içinde yanık yaralarıda mevcuttur. Bunlar; enflamasyon,proliferasyon ve maturasyondur.

Son safha maturasyondur. Bu safha 1 yılın bitimine kadar uzar ve çocuklarda 2 yıl ya da daha uzun süreli olarak görülür. Maturasyon safasında hasta cerrah tarafından 2 yıla kadar takip edilmelidir.

Yanık tedavisi sonrası iyileşmiş yaraların takibi mutlaka fizyoterapistler tarafından yapılmalıdır. Bu süreçte takip için yanık yarası nedbeleri ve greftlenmiş alanlarda yara olgunlaşıncaya kadar bası oluşturan giyisiler giymelidir. Oluşan yanıktan sonra deride görülen;

  • Hipertrofik nedbe,
  • Keloid,
  • Kontraktür,
  • Tekrar eden veya iyileşmesi mümkün olmayan yaralar gibi durumlara geç kalınmadan müdahale edilmelidir. İyileşme süreci yarım bırakılan ve kronik yaraya dönüşen yaralar kansere dahi neden olabilir.

Bunu önlemek için kanser hücreleri büyüme göstermeden gerekli muayeneler yapılarak tedavi olunmalıdır.

Kaynakça:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28784342/

İlginizi çekebilir:

Keloid ve Hipertrofik Nedbe

0 / 5. 0

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir