Yanık Tedavisi
0
(0)

Birçoğumuzun başına gelen yanıklara genellikle cildimiz maruz kalır. Oluşan bu yanıklar için yanık tedavisi uygulanır. Derimiz bütün vücudumuzu kaplayan organ olduğu için oluşan yanıklar sağlığımızı tehdit ederken yaşamsal risklerde oluşturur.

Deri bu nedenle işlevlerini yerine getiremeyebilir. Derimizin görevlerini sıralayacak olursak;vücut ısımızı düzenler,ışık-bakteri ve tranvalara karşı koruyucu kalkan görevi yapması,basınç-ağrı-dokunma gibi işlevlerinin olması, vücudumuza D vitamini üretmesi ve bağışıklık sistemimize etkileridir.

Yanığı tanımlayacak olursak; yüksek ısıya maruz kalmak, elektirik gibi çevresel faktörler ya da çeşitli kimsayallardan dolayı derinin bütünlüğünün ve şeklinin bozulmasıdır.

Yanık nedenlerinin bazıları;haşlanma(sıvı ya da buharla), alevlerden kaynaklanan yanıklar,patlamarda oluşan yanıklar ve metal veya plastik cam gibi maddelerden dolayı oluşan yaıklar diyebilir.Yanık ve tedavisinde en çok görülen haşlanmadır. Oluşan yanıklar 1.-2-3.-4. derece olarak sınıflandırılır.

1.Dereceden yanıklar:bu yanıklar tamamen yüzeyde oluşur. 3-6 gün arası herhangi bir iz oluşmadan iyileşir. Bölge kırmızıdır ve genellikle su topladığı görülür.

2.Dereceden yanıklar: bu yanıklar iz oluşumuna ve işlevse bozukluklara neden olabilir. 1. dereceye göre daha ağır yanıklardır.

3.Dereceden yanıklar: yanan bölgedek derinin tamamını etkiler.

4.Dereceden yanıklar: en ağır yanık derecesi budur. Derinin altındaki sinirden kaslara kadar etkilemesi söz konusudur.

Bu tedaviler derecelerine göre uygulanır. Ağır yanıklar cerrahi müdahale gerektirir.

Yanık Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Bildiğiniz üzere yanıkların dereceleri vardır. Yanık tedavisinin ne kadar süreceğini yanıtlayabilmemiz için öncelikle yanığın türünü – boyutunu bilmemiz gerekir. Birinci ve ikinci derece yanıkların tedavisi süreleri ortalama aynıdır. Ancak üçüncü derece yanıklar en şiddetli yanıklar olduğu için ortalama bir tedavi süresinden bahsetmek yanlış olacaktır. 1. Derece yanıkların tedavisi ortalama 7 – 10 gün sürmektedir. 2. Derece yanıkların tedavisi ise ortalama 14 – 21 gündür. 3. Derece yanıklarda; yanığın olduğu bölge, genişliği, derinin durumu gibi veriler gerekmektedir. 3. Derece yanıklarda deri nakli gerekebilir. Bu nedenle tam bir iyileşme süresi belirtmemiz yanlış olur.

Tam İyileşme Ne Zaman Olur?

Yanık tedavilerinin ne kadar süreceğini hemen yukarıda işledik. Aslında bu süreler tam iyileşme evrelerini de yansıtmaktadır. Buna karşın iyileşme gerçekleştikten sonra derinin de tam toparlanması yani tam iyileşme evresine ihtiyacı vardır. Bu evrede herhangi bir acı ya da fonksiyon kaybı – hissizlik gibi etkiler gözlemlenmez. Tam iyileşme süresinden maksat deri renk değişiminin normal düzeye inmesi gibi kozmetik etkiler yani normal cilt görünümünün etkileridir. Birinci derece yanıklarda maksimum 1 ay, ikinci derece yanıklarda maksimum iki ay içerisinde tam iyileşme evreleri sonlanmış olur. Deri kendini toparlar, cilt kendi doğal görüntüsüne döner. Üçüncü derecede yanıklarda ise tam iyileşme evrelerinden bahsetmemiz yanlış olur. Bunun için derinin ne denli yandığını, hangi cilt bölgesinde yanık yaşandığını görmek – bilmek gerekir. Deri nakli durumlarını görmek – bilmek – tatbik etmek gerekir.

Süreç Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Birinci derece yanıkların iyileşme – tedavi süreçlerinde dikkat etmek çok kolaydır. Hijyen kurallarına uymak, doğru tedavi ve ilaçları kullanmak yeterlidir. Ancak ikinci – üçüncü derece yanıklarda çok daha titiz davranmak gerekir. Birinci derece yanıklarda kapalı pansuman, bölgeyi sarmak gerekmez. Ancak diğerlerinde gerekir. Pansuman süreçleri dikkatle takip edilmelidir. Su – sıvı temasına dikkat edilmelidir. Merhem – krem kullanımı takip edilmelidir. İkinci – üçüncü derece yanıklarda sadece doktor tarafından takip gereklidir.

Süreçte Neler Tüketilmelidir?

Sıvı beslenmeye odaklanmalıdır. Sebze – meyve tüketimine yoğunlaşılmalıdır. Cildin ihtiyacı olan vitamin – minerallere odaklanmalı ve bu maddeleri barındıran meyve – sebzelere ulaşılmalıdır. Antioksidan bakımından zengin yiyecekler tercih edilmelidir. Yaban mersini ve domates türevi yiyeceklere her öğünde azar azar yer verilmelidir. Bunun yanı sıra kiraz meyvesi de antioksidan kompleksler bakımından zengin olması sebebi ile günde en az bir avuç tüketilmesi önerilir. Zerdeçal, bal, nergis otu, patates, balık, papaya meyvesi, aloe vera, çay ağacı yağı, lavanta yağı, sinir otu yaprak kısımları gibi bitkiler yenerek, iyileşme sürecini tamamlamaya yakın deriye sürerek kullanılabilir. Bunun yanı sıra cildin temel yapı taşlarından olan C ve E vitaminlerine odaklanarak bu vitaminleri barındıran yiyecekler tüketilmelidir.

SSK Karşılıyor mu?

Devlet bünyesinde faaliyet gösteren herhangi bir sağlık kurumuna doğrudan ya da ambulans aracılığı ile başvurularda tüm sağlık giderleri SSK tarafından karşılanmaktadır. Bizim önerimiz hafif şiddette olan yanıklarda doğrudan başvurabilirsiniz. Ancak şiddetli yanıklarda ambulans – 112 aracılığı ile başvurmanız yönündedir. Böylece çok şiddetli yanıklarda direkt kayıt altına alınacaksınız ve sağlık tedavisinin her bir aşaması kontrol edilecektir. Deri nakli gibi pahalı tedaviler hem ücretsiz olacak hem de daha kısa sürede ulaşılabilir olacaktır. Bu tedavi şekli doğrudan başvuruda da ücretsiz ve ilgilenir düzeydedir ancak 112 aracılığı ile gelinmesi durumunda daha itinalı yaklaşılmaktadır. Özel hastanelerde de SSK tarafından karşılanmaktadır. Ancak dikkat edilmelidir ki özel hastanelerde bu tür tedavileri almanız demek %100 devlet tarafından karşılanacak demek değildir. Özel hastaneler standart bir iğne ve serumu hatta bir parça bandajı dahi sisteme fatura etmektedir. Dolayısıyla pahalı faturalarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle devlet bünyesindeki kuruluşlara müracaat etmeniz önerilir.

Kaynakça:

https://www.researchgate.net/profile/Mehmet_Ozen2/publication/275234181_Ankara_Numune_Egitim_ve_Arastirma_Hastanesi_Yanik_Servisinde_bir_yilda_izlenen_hastalarin_degerlendirilmesi/links/553602af0cf218056e92b14e.pdf

0 / 5. 0

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir